Koç Üniversitesi Dijital Koleksiyonları Üzerine Bir Değerlendirme

Bu yazıyı Yeni Yılın ilk günlerinde kaleme alıyorum. Yeni Yıl insanların umutlarının tazelendiği bir dönem olduğu kadar biten yılın da muhasebesinin yapıldığı bir dönem olmakla bilinir. Ben de Suna Kıraç Kütüphanesinde yürüttüğümüz kültürel miras çalışmaları üzerinden kendimi böyle bir değerlendirmenin içinde buldum. 

Yıllık iş planımız içinde hatırı sayılır bir büyüklük teşkil eden bu çalışmaları 3 açıdan değerlendirmek isterim. 

Bunlardan birinci bu çalışmalara ilk kez başladığımız tarihten bu yana geçen yaklaşık 13 yıl içinde yakaladığımız büyüme trendi. Tek slayt koleksiyonu ile çıktığımız bu yolda bugün kırkıncı koleksiyonumuzun duyurusunu yapmış olmanın haklı gururunu duyuyoruz. Koleksiyon sayısı dışında malzeme türü noktasında da yakalanan çeşitlilik çok önemli. Bugün slaytlar dışında gazeteler, yazmalar, kartpostallar, renkli/siyah beyaz fotoğraflar, mektuplar gibi çok çeşitli malzemeye ev sahipliği yapmaktayız.    

İkinci olarak, bu çalışmalarımız ve koleksiyonlarımız üzerinden yarattığımız etkiye değinmek isterim. Etki ölçümü kolay olmayan, çoğu zaman soyut kalan bir kavramdır. Göstergeler belirlemek her zaman kolay değildir. Benim için bu alandaki etki göstergelerinden biri ellerindeki değerli kültürel miras varlıklarını kurumumuza bağışlamak isteyenlerin sayısının hiç azalmaması aksine artması ve dile getirdikleri bize duyulan güvendir. Bir diğer gösterge bu koleksiyonlar ve ilgili oldukları alanlar üzerinden yaptığımız bilimsel çalışmalarda etkileştiğimiz araştırmacıların ya da konuya ilgi duyan kişilerin olumlu yorumları ve devam etmemiz yönündeki destekleridir. Sayısını artırabileceğimiz bu göstergelere son bir örnek vermek gerekirse o da koleksiyonlarımızın kullanıma sunulduğu dijital platforma yapılan sanal ziyaret sayısı ve ziyaretlerin gerçekleştiği ülkeler açısından gözlemlenen çeşitlilik olabilir. Bu ziyaretlerin tez, makale, konferans bildirisi gibi akademik kullanımlara dönüşüşünü de kayıt altına almaktayız. 

Son olarak uluslararası iş birlikleri açısından çalışmalarımızı değerlendirecek olursak Archive Portal Europe, Europeanna, British Library, Digital Library Middle East gibi uluslararası ortaklıklar içinde olmak bir taraftan tanınırlığımıza katkı verirken çalışmalarımızın uluslararası kabul görmüş standartlara uygunluğunu da garanti altına almaktadır.  

Bu kısa değerlendirme ile 2024 yılının bir taraftan bu başarılarımızı ekip olarak kutladığımız diğer taraftan ise bu başarıların üzerine yenilerini inşa edeceğimiz bir yıl olmasını dilerim. 

A New Year Review on Koç University Digital Collections

These are the first days of the New Year as I write this post. The New Year is known as a period when people renew their hopes and also reflect on the achievements of the past year. Through the cultural heritage projects conducted at the Suna Kıraç Library, I found myself in such an assessment. 

I would like to evaluate these significant efforts, which constitute a considerable part of our annual work plan, from three aspects. 

The first aspect would be the growth trend we have achieved over 13 years since we started these projects for the first time. We take pride in announcing our fortieth collection today on the path we started with a single slide collection. The diversity achieved in terms of material type, beyond the number of collections, is also crucial. Today, we host a wide variety of materials, including newspapers, manuscripts, postcards, colored/black-and-white photographs, and letters, in addition to slides. 

Secondly, I would like to touch upon the impact created through these efforts and collections. Measuring impact is a concept that is not always easy and often remains abstract. Determining indicators is not always straightforward. For me, one of the impact indicators in this field is the continuous increase in the number of individuals willing to donate their valuable cultural heritage assets to our institution and the trust they express in us. Another indicator is the positive feedback and support we receive from researchers or individuals interested in the subject with whom we interact continuously through events we organize. As an additional example of indicators, we can name the virtual visit count to the digital platform where our collections are made available and the observed diversity in the countries from where these visits originate. We also record the academic uses such as theses, articles, and conference presentations that result from these visits. This quantifies our organic reach. 

Finally, if we evaluate our work in terms of international collaborations, being part of international partnerships such as Archive Portal Europe, Europeana, British Library, Digital Library Middle East not only contributes to our visibility but also guarantees the compliance of our work with internationally accepted standards. 

With this brief review, I wish 2024 to be a year where we celebrate our successes and more importantly we build new ones on top of them as a team.