Notaların Serüveni: Ankara Devlet Konservatuvarı Tarihi Fotoğraf ve Belgeler Arşivi

Arcadia, doğayı korumak, kültürel mirası korumak ve bilgiye açık erişimi teşvik etmek için çalışan bir vakıftır. 2002’den bu yana Arcadia, dünya çapındaki kuruluşlara 1 milyar dolardan fazla ödül vermiştir. 

Kütüphanesini ve arşiv koleksiyonlarını zenginleştirmeye devam eden Koç Üniversitesi VEKAM, British Library tarafından yürütülen ve Lisbet Rausing ve Peter Baldwin’in bir hayır kurumu olan Arcadia tarafından desteklenen Tehlike Altındaki Arşivler Programına hibe başvurusunda bulunmuştur. 

Hibe, Erken Cumhuriyet Dönemi’nin kültürel, sosyal ve eğitim hayatına ışık tutan VEKAM Arşivinin değerli koleksiyonlarından biri olan Ankara Devlet Konservatuvarı (Musiki Muallim Mektebi) Koleksiyonunun sayısallaştırılmasını finanse edecektir. 

“Ankara Devlet Konservatuvarı Tarihi Fotoğraf ve Belgeler Arşivi” başlıklı proje bu değerli belgelerin tanımlanmasını ve sayısallaştırılmasını hedefliyor.  

Dijitalleştirme bu hassas ve tarihsel olarak önemli materyallerin fiziksel olarak korunmasının yanı sıra dünyanın her yerinden araştırmacıların erişmesine olanak tanıyacaktır. 

Proje, Kasım 2022’de başlamış ve 24 ay sürecek şekilde planlanmıştır. Geçtiğimiz ay projenin ilk yılını başarıyla tamamladık. İkinci yılda, 2024’te projenin sonuçlarıyla ilgili çeşitli etkinlikler düzenlenecektir. 

Takipte kalın! 

The Journey of Notes: Ankara State Conservatory Historical Photographs and Documents Archive

Arcadia is a charitable foundation that works to protect nature, preserve cultural heritage, and promote open access to knowledge. Since 2002 Arcadia has awarded more than $1 billion to organizations around the world. 

Continuing to enrich its library and archive collections Koç University VEKAM has received a grant from the Endangered Archives Programme of the British Library which is supported by Arcadia, a charitable fund of Lisbet Rausing and Peter Baldwin.  

The grant will finance the digitization of the Ankara State Conservatory (Musiki Muallim Mektebi) Collection, one of the valuable collections VEKAM Archive, which sheds light on the cultural, social, and educational life of the Early Republican Era. 

The project titled “Ankara State Conservatory Historical Photographs and Documents Archive”, aims at identifying and digitizing these valuable documents.  

Besides the physical preservation of these delicate and historically significant materials, digitization will allow them to be accessible to researchers from all around the world.  

The project started in November 2022 and is scheduled to continue for 24 months. We successfully concluded the first year of the project last month. In the second year, events related to the project outcomes 2024 will be organized. 

Stay tuned! 

Nalan Aslıhan Tarakçı 

VEKAM Birim Kütüphanecisi / VEKAM Branch Librarian