Mimarları Vekam Arşivi’nde Keşfedin

Ankara’da İz Bırakan Mimarlar Projesiyle arşiv, 2020 yılında tanıştı. 2017 yılında VEKAM ve Başkent Üniversitesi Mimarlık bölümü ortaklığında başlatılan proje ile, Ankara’da mevcut çok sayıda kamu ve konut yapısının tasarımcıları olarak bilinen, ancak sınırlı bir araştırmaya konu edilen ve haklarında yapılmış yayın sayısı oldukça sınırlı olan mimarların mimarlık serüvenlerini ortaya çıkarmayı amaçlamıştır. Proje ile düzenlenen panel serilerinde, Ankara’da tasarladıkları kamu ve konut yapıları ile özel bir önemi hak eden mimarların mimarlık gündemine taşınması hedeflenmiştir. 

Proje başlayınca mimarlar, aileleri, çalışma arkadaşları, dostları gibi birçok kişiyle proje yürütücülerinden Prof Dr. Nuray Bayraktar ve ekibi sayesinde temas etme şansımız oldu. Bu tanışıklıklar ve iş birlikleri ile arşiv çalışmaları başladı.  

Mimari arşiv, daha önce üzerinde çalışmadığımız ve karşılaşmadığımız bir sürecin içerisine bizi sürükledi. Projeler, el çizimleri, eskizler, fotoğraflar, maketler vb gibi birçok malzeme ile karşılaştık. Arşivlerin bazıları mimarların kendileri tarafından bazıları da aileleri tarafından bize bağışlandı ve bağışlanmaya devam ediyor. Ankara’da İz Bırakan Mimarlar Koleksiyonu adı altında bir arşiv oluşturmaya başladık. Koleksiyonu dijital koleksiyonlar sayfamızda 2022 yılında açtık, tanımlama ve dijitalleştirme çalışmaları hala devam ediyor. Metadataların hazırlanması ve tanımlanması açısından danışman olarak Cem Dedekargınoğlu ile çalıştık.  

Proje ve arşiv çalışmaları hakkında detaylı bilgileri 2023 yılı bitmeden bir podcast ile yayınlanmak istedik. Spotify’da VEKAM’ın Yankısı podcast serisinde 13. Bölümde keyifle dinleyebilirsiniz. 

Görselin kaynağı:  

Kadri Kalaycıoğlu, sınıf arkadaşları ve hocaları, AİBM_0003_phg_01. Ankara’da İz Bırakan Mimarlar, Koç Üniversitesi VEKAM Kütüphanesi ve Arşivi. https://cdm21054.contentdm.oclc.org/digital/collection/AIBM/id/2/rec/15  

Duygu Kevser Karadağ 

VEKAM Kütüphane Sorumlusu