Yeni dijitalleştirme projesi: Amiral Bristol Hemşirelik Okulu Koleksiyonu

Koç Üniversitesi Dijital Koleksiyonları kapsamında Amiral Bristol Hemşirelik Yüksek Okulu koleksiyonunun dijitalleştirilme projesi başladı. Kuruluşundan günümüze 100. yılını idrak ederken bir yandan da hemşirelik alanında sağlık hizmetlerinde önemli katkı sağlayan bu okulun kurumsal belleğini koruma, sürdürme ve erişilebilir kılma adına çalışmalar yapılmaktadır. Okul adını 1919-1927 yıllarında önce Osmanlı Devleti ve Ankara’daki TBMM Hükümetleri nezdinde, Cumhuriyet’in ilanından sonra da Türkiye Cumhuriyeti nezdinde, ABD Yüksek Komiseri sıfatıyla Büyükelçilik vazifesi yürüten önemli bir askeri lider ve diplomat olan Amiral Mark Lambert Bristol’den (1868-1939) almıştır. Bristol’un öncülüğünde kurulan Amerikan Hastanesi bünyesinde 20 Ağustos 1920’de “Amerikan Hastanesi Hemşire Okulu” olarak açılmıştır. Kurum, ilk başta hastane bünyesinde eğitim verirken 1957’de Milli Eğitim Bakanlığı’ndan tescillenerek Amiral Bristol Hemşirelik Okulu adını almış, sonra 1976 yılında adı Amiral Bristol Hemşirelik Lisesi, 1981 de ise Amiral Bristol Hemşirelik Meslek Lisesi olarak faaliyetlerine devam etmiştir. 1995 yılında Vehbi Koç Vakfı bünyesine geçen Amiral Bristol Hemşirelik Meslek Lisesi, Koç Üniversitesi’ne bağlı Sağlık Yüksekokulu’na dönüşmüş, 2005’te Koç Üniversitesi Hemşirelik Yüksek Okulu’na ve son olarak da 2016’da ayrı bir fakülte olarak eğitimlerine devam etmiştir.

Doğaldır ki 100 yıllık tarihinde bu kadar değişiklikler geçiren bir okulda kurumsal bellek açısından araştırılacak bir çok malzeme de bulunmaktadır. Koç Üniversitesi Dijital Koleksiyonları da kurumsal bellekte ve kendi tarihinde önemli bir yeri olan materyallerin araştırmacıların hizmetine sunulması, tanımlanması, tasnif edilmesi, korunması, dijitalleştirilmesi ve dijital kürasyonunun yapılması için çalışma yapılmaktadır.

Koleksiyonun çalışmasında Sağlık Bilimleri Kütüphanesi Sorumlusu Ertaç Nebioğlu, İlknur Erkin’le birlikte hem arşivin tasnifini yürütmekte hem de ilgili kişilerle bilgi koordinasyonunu sağlamaktalar. Şimdilerde de koleksiyon malzemeleri Rumelifeneri Kampüsü’nde SKL’de yer alan dijitalleştirme merkezinde Didem Ülüş süpervizörlüğünde gerçekleştirilmektedir.

Senem Acar / Arşiv Uzmanı